spot_img
Ana SayfaYazarlarEgzama Nedir ? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Egzama Nedir ? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Egzama Nedir ? Neden Olur? Nasıl Geçer?

Egzama , deride kuruluk sonucu cilt bariyerinin incelmesi ile oluşan yara, kabuk katmanıdır. Zaman zaman ciltte dökülme olarak da görülebilir. Egzamanın oluşumu sadece bir nedene bağlanmaz, birçok sebep beraberinde egzamayı getirebilir:  gereğinden fazla su ile temasta bulunma, fazla deterjan/ sabun kullanımı ,derinin boya gibi kimyasallarla temasta bulunması ,mevsimsel geçişler ve soğuk havanın etkisi, stres ve genler.

EGZAMA NASIL İYİLEŞİR, NASIL KREMLER TERCİH EDİLMELİDİR?

Egzamanın iyileşme adımının en iyi sonucu vermesi için öncelikle egzamanın neden ortaya çıktığı bilinmelidir. Bir insanda egzama soğuk havaya bağlı olarak ortaya çıkmışsa deri mutlaka korunmalıdır; egzama elde ise eldiven kullanılmalıdır, rüzgar ile direkt temastan kaçınılmalı, yoğun ve yağlı kremler ile cilt bariyerinin incelmesine izin verilmemelidir. Eğer egzama deterjan gibi kimyasal maddeler ile temastan dolayı oluşmuşsa bu maddeler ile temastan kaçınılmalı, içeriği temiz kremler ve ürünler kullanılmalıdır. Egzama stres kaynaklıysa egzamanın iyileşmesi için stres seviyesi en aza indirilmelidir. Stres seviyesinin en aza indirilmesi için meditasyon yapılabilir, insan kendisine daha fazla vakit ayırabilir, sevdiği işleri yapabilir veya birkaç gün de olsa kendisini bir tatile çıkartabilir. Egzama genetik de olabilir. Eğer genetik kökenli ise bunu önlemek pek de mümkün değildir fakat daha iyi duruma getirmek mümkündür. Yağlı kremler kullanılmalı ve diğer türler için verilen tavsiyeler de göz önünde bulundurulmalıdır.

EGZAMA TEDAVİSİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Egzama tedavisinde araştırma yapılırsa birçok yöntem ile karşılaşılacaktır. Tedavi olarak gösterilenler arasında ‘deriyi sıcak suda bekletme’ yer alır. Bu egzama için yanlış bir harekettir. Egzama, zaman zaman su ile temas halinde de kötüleşebilir. Tedavide en az şekilde su ile temas edilmelidir, temas kısa tutulmalıdır, bekletme durumu söz konusu olmamalıdır. Bir diğer yöntem olarak da ‘karbonatlı suda bekletme’ yer alır. Bu yöntem kimilerinde işe yarasa da kesin bir çözüm değildir. Mucizevi bir sonuç beklenmemelidir. Kullanım olarak suda bekletilmek yerine karbonat, su ile karıştırılarak macun kıvamına getirilirse ve deriye uygulanırsa karbonatın kaşıntı giderme özelliğinden yararlanılmış olur.

Önceki Yazı

Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Ates Akdoğan
26 HABERLER
Deniz ve Tekne
25 HABERLER
Deniz ve Yemek
48 HABERLER
Dokunuşlar
18 HABERLER
Enstantene
8 HABERLER
Gelenler
87 HABERLER
Hakan Oflazer
14 HABERLER
Halilç
166 HABERLER
Her Telden
206 HABERLER
Metin B
30 HABERLER
Omer Bumedian
16 HABERLER
Oya Çetin
7 HABERLER
Oya Çetin
12 HABERLER
Selman Dündar
7 HABERLER
Tekne Modelleri
16 HABERLER
Vizörümden
7 HABERLER
Yelkenci .org
1229 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar