spot_img
Ana SayfaYazarlarTaksonomi Nedir? Bizim İçin Önemi Nedir?

Taksonomi Nedir? Bizim İçin Önemi Nedir?

Taksonomi Nedir? Bizim İçin Önemi Nedir?

Dünya. Üzerinde çeşit çeşit canlı yaşamaktadır. Bu yaşayan canlıların hepsinin kendine ait özellikleri ve görevleri de mevcuttur. Ancak, bu canlıların hangileri neler yapıyor gibi ya da hangi canlı türü şu özelliği sahip gibi ifadelerde bulunmamız tüm canlılar için zor olacaktır. Çünkü, aynı kökene dayanan ama birbirinden oldukça farklı canlı türleri dünyamızda bulunmaktadır. Peki, şu an da hali hazırda bulunun tüm canlıların, bilmiş olduklarımız, neler yaptığını veya hangi özelliklere sahip olduğunu biliyoruz. Bunu yapabilmemizi sağlayan şey nedir? Ya da bu canlıların hepsinin bir düzene girmesini sağlayan şey nedir? İşte bu soruların cevabı Taksonomi bilim dalı olacaktır.

 

Taksonomi Nedir?

 

Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların belli kurallara göre sınıflandırma bilimine ‘’Taksonomi’’ denir. Taksonomi, bizim rahat bir şekilde canlıları incelememizi ve özelliklerini öğrenmemizi sağlar. Bunun dışında, Taksonomi de kullanılan dilin, bir bilim dili olması nedeni ile dünyanın hangi yerinde olursak olalım herkesin anlayabileceği bir sınıflandırma oluşturulmasına büyük katılar sunmaktadır.

Diğer faydalarından biri de, hangi canlının hangi kökene dayandığını görmemizi ve böylece ortak ataların farkına varmamız da da etkisi vardır. Ancak, bu sınıflandırmalar yapılırken belli kurallara ve sistemlere göre sınıflandırılmalar yapılır. Örneğin, sınıflandırılacak canlının yaşam şekli gibi o canlıyı tam olarak hangi guruba dahil edebileceğimizi bize gösteren kriterler kullanılarak oluşturulur.

 

Son olarak, bir canlının genel sınıflandırılmasında kullanılan özel isimlere bakmak olursak;

 

Tür < Cins < Familya (aile) < Takım < Sınıf < Şube < Alem , şeklinde bir gidişatı bulunur. Hatta akılda kalmasını kolaylaştırmak için de bir kodlama mevcuttur. Bu kodlama: ’’(T)ürkiye (C)umhuriyeti (F)utbol (T)akımı (S)ahada (Ş)ut (A)ttı’’ gibi bir kodlamadır.

Not: Carl Linnaeus, taksonominin kurucusudur.

 

Önceki Yazı

Son Eklenenler
- Reklam -

Yazarlar

Ates Akdoğan
26 HABERLER
Deniz ve Tekne
25 HABERLER
Deniz ve Yemek
48 HABERLER
Dokunuşlar
18 HABERLER
Enstantene
8 HABERLER
Gelenler
87 HABERLER
Hakan Oflazer
14 HABERLER
Halilç
166 HABERLER
Her Telden
206 HABERLER
Metin B
30 HABERLER
Omer Bumedian
16 HABERLER
Oya Çetin
7 HABERLER
Oya Çetin
12 HABERLER
Selman Dündar
7 HABERLER
Tekne Modelleri
16 HABERLER
Vizörümden
7 HABERLER
Yelkenci .org
1227 HABERLER
- Reklam -

Çok Okunanlar