Teknelerde Hibrit Motor Kullanımı
Yakın zamana kadar teknelerde hibrit veya elektrikli motorlar kullanmak maliyetli idi.Ancak, daha fazla tekne üreticisinin seçenek olarak hibritleri kullanmaya başlamasıyla ve içten yanmalı motor üreticilerinin hibriti, hatta tam elektrikli olanı gelecek olarak görmesi nedeniyle işler değişmeye başladı.
Otomotiv sektöründeki ölçek ekonomileri de fiyatları düşürüyor ve giderek artan sayıda tekneci, sessiz elektrikli yolculuğun avantajlarından yararlanmaya başladı.Gerekli olan büyük akü grupları aynı zamanda jeneratörleri gece boyunca demirde çalıştırma ihtiyacının da yerini almaya başladı.
Hibrit sistemli motorlar, içten yanmalı motorlarla elektrik motorlarını birleştiren ve genellikle yakıt tüketimini ve emisyonları azaltan bir teknolojidir. Hibrit sistemler genellikle şu ana bileşenleri içerir:
İçten Yanmalı Motor: Hibrit araçlarda genellikle benzin veya dizel motorları kullanılır. Bu motorlar, aracı tahrik etmek için geleneksel yakıt kullanır.
Elektrik Motoru: Hibrit araçlarda elektrik motoru da bulunur. Elektrik motoru, aracı elektrik enerjisiyle tahrik etmek için kullanılır. Bu motorlar genellikle şarj edilebilir bataryalardan güç alır ve frenleme sırasında kinetik enerjiyi yeniden kazanmak için regeneratif frenleme özelliğine sahiptir.
Batarya Paketi: Hibrit araçlarda, elektrik motorunu beslemek için bir batarya paketi bulunur. Bu batarya paketi genellikle lityum-iyon gibi modern teknolojiye sahip bataryaları içerir.
Güç Kontrol Ünitesi (ECU): Bu sistemlerde, içten yanmalı motor ve elektrik motoru arasındaki güç dağıtımını yönetmek için bir güç kontrol ünitesi bulunur. Bu ünite, aracın çalışma koşullarına göre içten yanmalı motor ve elektrik motoru arasında geçiş yapar ve en verimli çalışmayı sağlar.
Fuarlar da görülmeye başlayan Hibrit motor üreticilerin birkaçını sizinle paylaşıyoruz.
Küçük bir deniz motorunun yerine geçecek bir ürün arıyorsanız Berlin merkezli Arens, yakıtlar arasında geçiş yapabilen 379cc iki silindirli 11kW (14,3hp) hibrit bir motor geliştirdi.
Sekiz yıldır geliştirilmekte olan Arens Syprop, termal, saf elektrik, 4kW jeneratör, hidrorejeneratör ve güçlendirici olarak çeşitli modlarda kullanılabiliyor.
Takviye modunda, hem içten yanmalı motor (ICE) hem de elektrikli tahrikler bir araya getirilerek 16kW/20,8hp maksimum çıkış sağlanır.
İngiltere merkezli AR Peachment, en popüler deniz dizel motorlarına uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış kendi paralel hibritini geliştirdi .
48V olarak yapılandırılmış olan hibrit, dizel modunda aküleri otomatik olarak şarj eden 10kw (13hp) elektrikli tahrik sunuyor.
Yelken yapar iken akülerinize elektrik yükleyip sadece elekriklemi moturunuzu kullanmak istiyorsunuz? Bunun öncüsü Finlandiya merkezli Oceanvolt’tur.
Seri sistem, mevcut bir yelkenli motorun doğrudan yerine geçer ve ayrı bir jeneratöre bağlanabilir veya aküde depolanan yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalıştırılabilir.
Değişken hatveli Servoprop, mümkün olduğu kadar çok hidro-rejenerasyondan yararlanacak şekilde tasarlanmıştır; bu nedenle yazılım, optimize edilmiş kanatların yelken altındayken ideal açıya döndürülmesine yardımcı olur.